/Sase sfaturi pentru a alina durerile de gamba

Sase sfaturi pentru a alina durerile de gamba

Durerile de gambe pot fi produse de o gramadă de probleme, precum afecţiuni ale spatelui, spasme musculare, infecţii sau leziuni ale nervilor, răni sau afecţiuni ale asterelor şi venelor. Boli, precum diabetul, hipertensiunea sau nivelul crescut al colesterolului, pot duce la îngustarea arterelor. Fumatul este, de asemenea, un factor agravant.

Aşa cum vasele sanguine ale inimii pot provoca angină (dureri in piept), fluxul sanguin redus (claudicaţie intermitentă) spre muşchi, în zone periferice, poate cauza dureri de gambe.
Durerile de gambe, mai ales in timpul mersului, sub forma de crampe, nu trebuie ignorate, pentru că, de cele mai multe ori sunt semnul unei afecţiuni vasculare care poate provoca moartea.
Dacă durerile de gambe apar numai atunci când sunteţi în pat sau în repaus, probabil ca este vorba numai despre crampe musculare, care sunt, de obicei, inofensive. Durerile de gambe in poziţia culcat, atunci când suferiţi de claudicaţie intermitentă, sunt semnale de alarmă.
De asemenea, dacă aveţi probleme cronice ale gambelor afectate, taieturi sau răni care nu se vindecă, consultaţi medicul.

Sunt câteva masuri uşoare care vă pot ameliora durererile şi pot incetini evoluţia bolii.


1. Renunţati la fumat. Este atât de importantă renunţarea la fumat, încât specialiştii o recomandă înainte ca orice remediu sa dea primele rezultate. Şi dacă nu puteţi face asta din convingere, iată ce se poate întâmpla: fumatul accentueaza afecţiunea, substituind cu monoxid de carbon oxigentul din muşchii picioarelor (care sunt şi asa destul de afectaţi), nicotina duce la constricţia arterelor, restrăgând şi mai mult fluxul sanguin, ceea ce duce la formarea unor cheaguri de sânge. Urmează cangrena, iar de aici până la amputarea membrelor nu mai este decât un pas. Dacă nimic din toate acestea nu va poate convinge, apelaţi la ajutor psihologic sau medical specializat.
2. După ce aţi încetat să fumaţi, mergeţi mai mult (indiferent de vreme) şi faceţi exerciţii uşoare, care favorizează formarea de noi vase sanguine. Ameliorarea nu apare peste noapte, este nevoie de cateva luni pentru ca rezulatetele sa se vadă, aşa că nu vă descurajaţi. Nu vă opriţi la primul semn de durere.
3. Pierdeţi în greutate. Supraponderabilitatea este o mare problemă pentru persoanele care suferă de dureri de gambe provocate de reducerea fluxului sanguin, nu numai din cauza presiunii exercitate asupra circulaţiei, dar şi a vătămării la care sunt supuse picioarele. Schimbaţi dieta cu una bogată în fructe şi legume, mai ales in stare crudă sau sub formă de suc. Eliminaţi total produsele de origine animală, cel putin pentru o perioadă de şase luni. Le puteţi reintroduce, dacă chiar nu puteţi trăi fară acestea, într-un procent de maxim 20% din dieta zilnică, dar niciodata lactate şi carne în aceeaşi zi. Consumaţi maxim două ouă pe săptămână şi evitaţi carbohidraţii procesaţi, precum produsele de patiserie, cofetărie, ciocolată s.a.m.d.
4. Din cauza fluxului sanguin redus, persoanele care suferă de claudicaţie intermitentă, au picioarele reci. Indiferent cât de reci le simţiţi, nu le incălziţi cu comprese sau cu o sticlă de apă caldă, vasele de sânge îngustate se pot sparge. Puteţi purta şosete groase, mai largi.
5. Veşti bune despre alcool. O cantitate mică de alcool poate contracara efectul fluxului sanguin scăzut, dar acest „ajutor” se pierde dacă depăşiţi măsura. Maximul recomandat este de 500 ml bere sau un pahar cu vin (200 ml) sau 50 ml tărie, pentru bărbaţi şi două treimi din această cantitate pentru femei.
6. Verificaţi periodic tensiunea şi nivelul colesterolului, pentru că aceştia sunt cei mai importanţi factori de risc.