/Retete de prajituri facute in casa vs dulciurile din comert

Retete de prajituri facute in casa vs dulciurile din comert

Multe persoane supraponderale sau care au probleme cu mentinerea greutatii dau vina pe dulciuri. Datorita continutului de zahar, acestea provoaca dependenta si consumul excesiv poate rezulta in diverse probleme chiar mai departe de kilogramele in plus. Din acest motiv, majoritatea dietelor stricte tind sa elimine in totalitate dulciurile din meniul zilnic, ignorand faptul ca exista un numar mare de retete de prajituri ce pot fi facute in casa si care sunt nu doar o gustare ideala pentru a tine foamea in frau, ci si o sursa de vitamine, minerale si nutrienti.

Ultimele studii in materie de nutritie sunt in favoarea gustarilor sanatoase dulci

Nutritionistii incep incet incet sa lase in urma ideea preconceputa ca orice tip de gustare dulce este inamicul dietei si a unui stil de viata sanatos. Studii efectuate recent au demonstrat ca dietele mai permisive, care accepta cateva gustari pe zi, au o rata de succes mult mai mare decat dietele stricte, din numeroase motive:

1. Interdictia de a consuma prajituri nu face decat sa creasca, la nivel subconstient, nevoia de dulce. Explicatia este ca persoanele la dieta petrec atat de mult timp concentrandu-se pe faptul ca nu trebuie sa cedeze gustarilor dulci incat nu se mai pot gandi la altceva.

2. O gustare dulce inseamna energie, iar energia poate fi folosita pentru o ora la sala sau un program de exercitii fizice acasa sau in aer liber.

Gustarile bune si gustarile periculoase

S-a stabilit in urma studiilor efectuate pe un numar mare de indivizi supraponderali ca dietele sunt mai eficiente in momentul in care acestea nu interzic complet orice gustare dulce. Poate parea prea frumos ca sa fie adevarat si partial chiar este. Nu se discuta aici despre dulciurile din comert, acestea nu au loc sub nici o forma intr-o dieta sanatoasa.

Recomandate si permise sunt gustarile pregatite in casa, dupa retete de prajituri cu fructe, fara sau cu foarte putin zahar si fara grasimi. Avand nevoie de timp de preparare, este mult mai putin probabil ca acestea sa fie consumate excesiv, in plus, site-urile de retete de prajituri precum www.culinare.ro sunt adevarate surse de inspiratie pentru oricine doreste sa prepare gustari dulci, dar sanatoase.

Dulciurile din comert sunt principalele vinovate pentru cresterea in greutate la copii sub 14 ani. Motivele sunt numeroase:

1. Dulciurile din comert si deserturile specifice lanturilor de fastfood consumate excesiv de copiii si adultii supraponderali sunt extrem de dulci. Un studiu efectuat in Marea Britanie a dezvaluit faptul ca zaharul folosit pentru retetele de deserturi dintr-un celebru lant de fastfood s-a dublat cantitativ doar in ultimul deceniu si jumatate.

2. Ciocolata este ingredientul preferat in gustarile si duciurile din comert, iar motivul este unul simplu care nu are de a face cu gustul fin si alte calitati ale ciocolatei: ciocolata provoaca dependenta. Mai mult decat orice alte tipuri de retete de dulciuri si prajituri, ciocolata consumata in exces tinde sa provoace dependenta si tendinta de a consuma progresiv mai mult pentru a satisface nevoia de dulce.

3. Ingredientele folosite in dulciurile din comert sunt greu de monitorizat si controlat.

Spre exemplu, lista de ingrediente mentioneaza foarte rar cantitatile fiecarui ingredient in parte, iar multe dintre acestea sunt listate cu denumirile stiintifice, greu de inteles pentru consumatorii de rand. Multe dulciuri si gustari disponibile in comert sunt pline de E-uri mascate sub alte denumiri. Prin comparatie, prajiturile preparate dupa retete bogate in fructe si cu mare atentie la cantitatile de zahar, ingredientele trec prin mana consumatorului, acesta stiind clar ce urmeaza sa manance.