/Poate dieta keto sa vindece diabetul zaharat?

Poate dieta keto sa vindece diabetul zaharat?

Diabetul zaharat, numit si diabetul de tip 2, este o boala endocrina cronica, in care corpul uman nu produce destul de multa insulina pentru a regla nivelul glucozei din sange. O solutie complet sigura, cu ajutorul careia boala aceasta poate fi tinuta sub control este reprezentata de dieta ketogenica, o dieta bazata aproape exclusiv pe proteine si pe grasimi.

Si in cazul diabetului de tip 1, regimul alimentar amintit mai sus poate aduce beneficii, insa aciditatea usor crescuta din interiorul corpului (un fenomen normal, de altfel, in timpul dietei ketogenica) poate fi confundata/diagnosticata gresit cu acidoza, o problema medicala care poate duce la insuficienta renala si alte probleme mult mai grave.

Avantajele acestui regim alimentar

Principial vorbind, scopul tratamentului la pacientii cu diabet zaharat este acela de a reduce si de a stabiliza fluctuatiile de insulina, dar si de a reduce si stabiliza la o valoare cat mai mica nivelul glicemiei.

In acest sens, un regim alimentar bazat pe un aport mare de grasimi, moderat de proteine si extrem de scazut in glucide/carbohidrati ofera 3 mari avantaje, care nu mai sunt oferite de niciun alt regim alimentar sau stil de viata:

1) reducerea aportului de carbohidrati inseamna un singur lucru: glicemia poate fi tinuta sub control mult mai usor. Acest lucru este admis in unanimitate si este inclus deja in cele mai multe manuale de nutritie si dietetica;

2) se elimina din planul alimentar zilnic toate mancarurile care pot creste cantitatea de glucoza din sange. Astfel, scade considerabil riscul aparitiei unei crize diabetice;

3) scade rezistenta corpului la insulina. Desi ar putea parea ca acest lucru este un dezavantaj, scaderea rezistentei la insulina nu inseamna decat ca nivelul glucozei va putea fi controlat mai bine, intrucat corpul raspunde mai bine la insulina.

Astfel, bolnavii de diabet isi pot tine sub control boala cu un minim efort, fara sa aiba nevoie de aport exogen de insulina. Totusi, inainte de a incepe dieta ketogenica, e bine ca cei bolnavii sa vorbeasca cu un diabetolog si cu un nutritionist bun, tocmai pentru a sti si pentru a intelege de ce au nevoie in acest regim si ce anume se va intampla cu corpul lor pe masura ce vor renunta la carbohidrati.