/Parazitozele sunt cu mult mai frecvente decât se crede, iar majoritatea medicilor nu ştiu cum să le trateze

Parazitozele sunt cu mult mai frecvente decât se crede, iar majoritatea medicilor nu ştiu cum să le trateze

Infestaţiile cu paraziţi au devenit o adevărată epidemie în intreaga lume, majoritatea surselor statistice estimând că până la 85% din populaţie suferă de parazitoze.  Din acest motiv, te sfătuim să faci o cură antiparazitară la fiecare şase luni, să selectezi cu grijă localurile în care comanzi mâncare şi să te speli bine pe mâini după ce intri în contact cu animalele de companie.

Din păcate, majoritatea medicilor nu sunt instruiţi suficient şi pentru tratamentul parazitozelor. Aceste boli sunt greu de depistat şi, de cele mai multe ori, nu sunt suspectate decât atunci când paraziţii sunt observaţi vizual, adică abia atunci când infestaţia devine un pericol grav pentru sănătate.
Desigur, infestaţiile cu paraziţi generează simptome, doar că acestea sunt deseori puse pe seama altor probleme de sănătate.
Odată ce infestează corpul, paraziţii pot cauza îmbolnăviri grave, deoarece multe tipuri de astfel de organisme sunt îndeajuns de mici încât să poată migra nestingherite către toate ţesuturile corporale pe calea sângelui. Paraziţii se hrănesc cu nutrienţii din sângele gazdei, ducând în timp la înfometarea celulelor persoanei infestate. Paraziţii sunt şi principala cauză a îmbolnăvirii de lupus, toate simptomele generate de această boală devenind în acest caz caracteristici secundare ale infestaţiei parazitare.
Cu alte cuvinte, lupusul nu poate fi vindecat fără o cură zdravănă de deparazitare. Majoritatea infestaţiilor parazitare pot fi evitate prin gătirea în profunzime a alimentelor şi prin filtrarea apei de băut.

Identificarea paraziţilor comuni

Viermi rotunzi (inelaţi): Aceştia populează stomacul şi intestinele şi sunt ingeraţi în corp prin consumul de alimente contaminate şi gătite insuficient. Reţine că îngrăşămintele naturale folosite în agricultura organică pot fi contaminate cu viermi. Acesta este principalul motiv pentru care nu trebuie să adopţi o alimentaţie bazată pe legume crude. Spală-te bine pe mâini după intrarea în contact cu animalele de companie, mai ales dacă acestea sunt lăsate libere pe afară.
• Viermi cardiaci: Viermii cardiaci sunt o raritate la oameni. În puţinele cazuri raportate de-a lungul timpului, aceste infestaţii s-au manifestat mai ales prin prezenţa unui singur vierme adult situat mai degrabă în compartimentul pulmonar decât în cel cardiac.
• Tenii: Pot intra în corp prin carnea de porc, de vită şi de peşte gătită insuficient. Teniile populează tractul intestinal inferior. Foloseşte mănuşi chirurgicale şi dezinfectează bine mâinile după manipularea acestor tipuri de carne crudă ca să previi infestaţiile.
• Oxiuri: Aceşti viermi de mici dimensiuni populează tractul intestinal şi plămânii gazdei, iar pe timpul nopţii ies din corp şi depun ouă în jurul orificiului anal. Ouăle eclozează, după care puii de viermi reintră în corp prin anus. Ouăle au dimensiuni foarte mici, aşa că se pot răspândi cu uşurinţă şi pe calea aerului. Se speculează că acesta ar fi mecanismul prin care ajung să infesteze şi plămânii.
Viermi cu cârlig şi trichine: Pot fi ingeraţi prin consumarea de apă contaminată, dar pot pătrunde în corp şi prin tălpi. Au dimensiuni foarte mici, aşa că se strecoară cu uşurinţă prin piele chiar şi atunci când nu există răni sau zgârieturi. Ca să previi infestaţiile pe cale externă, nu ieşi desculţ prin curte sau grădină. O caracteristică unică a acestor viermi este longevitatea mare a exemplarelor adulte, ce poate depăşi chiar 3 ani. Perioada de incubaţie a ouălor poate atinge chiar 10 ani.

Simptome ale infestaţiilor parazitare

• Diaree sau constipaţie frecventă
• Greaţă inexplicabilă cu caracter cronic, adeseori însoţită de vărsături
• Oboseală şi slăbiciune
• Crampe intestinale
• Ameţeli inexplicabile
• Flatulenţă cu miros foarte greu
• Indigestie
• Balonare
• Alergii alimentare multiple
• Pierderea poftei de mâncare
• Iritaţie şi mâncărime în regiunea anală, mai ales pe timpul nopţii
• Probleme de somn
• Probleme de menţinere a unei greutăţi sănătoase (sub- sau supraponderalitate)
• Mâncărime în tălpile picioarelor, adeseori însoţită de urticarie
• Tuse cu sânge (în cazurile severe)
• Palpitaţii (viermi cu cârlig)
• Anemie
• Edeme faciale în jurul ochilor (viermi rotunzi)
• Respiraţie şuierătoare şi tuse, urmate de vărsături, dureri stomacale şi balonare (viermi rotunzi sau trichine)
• Mâncărime şi furnicătură a pielii capului

Tratamente alopate

Dacă medicul generalist suspectează existenţa unei posibile parazitoze, va prescrie un tratament antiparazitar farmaceutic. Aceste produse farmaceutice sunt întotdeauna toxice pentru că doar astfel pot anihila paraziţii din organism. Din acest motiv, se pot instala efecte adverse precum umflarea ganglionilor limfatici, a mâinilor şi a picioarelor. Pot apărea şi tulburări de vedere, lipsă de coordonare în mişcări, convulsii şi scaune diareice.

Eliminarea paraziţilor pe cale naturală

• Coji de nucă neagră
• Pelin
• Cuişoare
• Seminţe de dovleac sau capsule cu ulei de seminţe de dovleac
• Neem *
• Rădăcină de nalbă
• Pământ de diatomee
• Cinchona *
* Nu trebuie administrat neem femeilor însărcinate sau care doresc să rămână însărcinate, deoarece planta acţionează şi precum un contraceptiv. Cinchona este o plantă medicinală folosită îndeosebi în tratamentul malariei.
Nu recomandăm alegerea unui preparat antiparazitar naturist din comerţ, deoarece sunt foarte costisitoare şi conţin concentraţii foarte mici de substanţe active.
Pământul de diatomee este considerat cel mai bun leac natural pentru bolile parazitare. Produsul este un pesticid natural care nu dăunează în niciun fel oamenilor sau animalelor de companie. Se speculează că acesta acţionează prin deshidratarea insectelor, viermilor şi paraziţilor dăunători.
Folosit ca insecticid pentru furnici, pământul de diatomee induce moartea insectelor în decurs de 20 de minute. La adulţi, administrarea zilnică a unei linguri de pământ de diatomee timp de şapte zile consecutive este suficientă pentru omorârea tuturor paraziţilor interni. La copii trebuie luată în calcul înălţimea, care reprezintă un indicator mai bun pentru lungimea tractului intestinal decât greutatea corporală.
Astfel, un copil cu înălţimea de 120 cm trebuie să ia 2 linguriţe pe zi, iar un copil cu înălţimea de 60 cm trebuie să ia o singură linguriţă de pământ de diatomee pe zi.
Dacă alegi această formă de tratament, te sfătuim să cumperi doar pământ de diatomee din clasa alimentară. Pământul de diatomee industrial este tratat chimic, aşa că ingerarea sa implică mai multe riscuri. Evită frecarea pielii cu acest produs, deoarece are efect deshidratant. Printre mineralele conţinute de pământul de diatomee se pot strecura şi metale grele, dar concentraţia mare de seleniu permite eliminarea rapidă a acestora din organism. Aşadar, cu toate că produsul conţine urme de aluminiu şi de plumb, pământul de diatomee nu pune în pericol sănătatea.
Recomandarea noastră este să iei suplimente de seleniu timp de o săptămână de la întreruperea tratamentului ca să te asiguri că organismul neutralizează metalele în întregime. O măsură de siguranţă suplimentară constă în urmarea unui tratament complet de detoxifiere a metalelor după încheierea tratamentului deparazitar. Cercetările întreprinse de noi indică faptul că pământul de diatomee este per ansamblu cel mai bun tratament antiparazitar la om, întrucât omoară inclusiv paraziţii din sânge. Pe durata tratamentului, bea cât mai multe lichide ca să previi deshidratarea.
Pelinul şi coaja de nucă neagră sunt şi ele opţiuni bune pentru anihilarea viermilor adulţi, în timp ce cuişoarele sunt eficiente pentru omorârea ouălor. În locul pământului de diatomee, unii oameni folosesc aceste trei produse în combinaţie pentru vindecarea bolilor parazitare. Se recomandă administrarea a 500 mg de pelin şi coji de nuci negre împreună cu 1/2 linguriţă de cuişoare în fiecare zi timp de aproximativ 14 zile. Celelalte plante precizate mai sus pot fi folosite ca adjuvant pentru aceste două tratamente de bază.
Pe măsură ce mor, paraziţii eliberează toxine prin excremente şi prin materiile intrate în putrefacţie. Cei mai comuni paraziţi, adică cei din categoria viermilor, încearcă să scape prin săparea de canale adânci în intestine, ceea ce poate cauza crampe dureroase ascuţite. Chiar şi după moartea paraziţilor, corpul tot trebuie să lucreze din greu ca să-i elimine din sistem.
Acest proces poate fi resimţit foarte puternic uneori, dar simptomele de boală sunt tranzitorii şi indică pur şi simplu faptul că substanţele antiparazitare acţionează cum trebuie. Senzaţia temporară de rău datorată toxinelor eliberate în corp de paraziţii morţi poartă denumirea de reacţie Herxheimer. Deşi în această perioadă persistă simptomele de oboseală şi ameţeală, pacientul nu este neapărat ţintuit la pat, iar scaunele diareice sunt rare. Pe durata curei de deparazitare se recomandă să consumi alimente sănătoase ca să întăreşti sistemul imunitar. După tratament, te vei simţi din ce în ce mai bine, mai energizat şi mai viguros.
Deparazitarea animalelor de companie
Cel mai indicat este ca pisicile şi câinii să fie trataţi cu pământ de diatomee şi ulei de seminţe de dovleac. Nu se recomandă administrarea de coajă de nucă neagră, de pelin, sau de alte suplimente fără o cercetare prealabilă a efectelor acestora asupra animalelor. De exemplu, ceapa poate fi letală pentru câini.