/Matraguna – o planta cu multiple beneficii dar si cu o mare toxicitate

Matraguna – o planta cu multiple beneficii dar si cu o mare toxicitate

Asa cum am precizat in articolul de inceput ,moderatia si respectarea dozajelor si indicatiilor este vitala in cazul anumitor plante, asa cum este Matraguna(zisa popular si floarea cucului, iarba codrului,,iarba lupului ,nadragula ,cinstita,cireasa codrului etc).

In traditiile populare era folosita la:

– umflaturi, frunzele erau unse cu grasime si erau aplicate pe umflaturi;

– la cei care suferau de friguri li se puneau mai multe frunze pe un stergar cu care erau legati la cap;

– la cei cu dureri reumatice, li se faceau bai in radacina plamadita cu tuica.

Atropina este un alcaloid ce se extrage din Matraguna cat si din alte cateva plante (Laur porcesc,Mar Tepos, Iarba puturuoasa,Marul Porcului )sau Iarba Jimson(datura stramonium).

Efectele terapeutice ale aceste plante (Matraguna) erau cunoscute inca din Antichitate ,unde vechii hindusi o foloseau insa ca otrava, ceva mai tarziu femeile foloseau un decoct facut dintr-un amaestec de matraguna si Iarba Jimson pentru a-si dilata pupilele ochilor sa para mai frumoase (!?).

La noi este o vorba “Rabda baba la frumusete” asa si ele …..ce mai conta ca efectul de tulburarea a vederii ce aparea dupa le putea cauza in alte moduri si ca nu de putine ori aveau un aer tamp. 🙂

Primele cercetari stiintifice asupra acestei plante s-au efectuat si anuntat in 1831 si cand au fost izolati pentru prima data cei doi alcaloizi principali, atropina si scopolamina. Insa abia peste 36 de ani, adica in 1867 s-a publicat o descriere stiintifica mai amanuntita asupra efectelor terapeutice ale acestor 2 alcaloizi in afectiunile antispastice, pentru ulcere duodenale si gastrice, pancreatita, gastrita cronica hiperacida, colecistita, astm, colita cronica dureroasa.

Medicamentele realizate din aceasta planta au efect analgezic si ajuta la ameliorarea simptomelor ulcerelor stomacale, gastritei cu aciditate ridicata, a spasmelor tractului gastro-intestinal, ca antidot pentru intoxicatii cu ciuperci, in cazuri de astm, pietre la rinichi si vezica biliara.

Radacina de matraguna ajuta in tratamentul bolii Parkinson, iar pulberea din frunze este folosita in tratamentul astmului – se administraza in pilule (0.05 odata si 0.30g in 24 de ore).

Tinctura de matraguna este un bun remediu pentru afectiunile tractului gastro-intestinal. Doza trebuie stabilita intotdeauna de un medic specialist, nu trebuie sa depaseasca 5-10 picaturi, administrate de 2-3 ori pe zi.

Sucul acestei plante a fost folosit in productia de medicamente oftalmologice, atropina numita si atropa inca se mai foloseste si azi in acest scop datorita efectului ei dilatator si in scop medical nu de frumusete ca in Antichitate. Acest element activ numit atropina a fost descoperit de chimistul Maine in anul 1833.

Atropina mai are un efect major asupra ritmului cardiac fiind folosita cu succes ca stimulator principal al ritmului cardiac cat si pentru efectul ei vasodilatator asupra sistemului vascular ce duce automat la scaderea tensiunii in mod seminficativ ,deci are si un efect major hipotensiv sau antihipertensiv.

CA INCHEIERE : NU FOLOSITI REMEDII DIN ACEASTA PLANTA FARA SUPRAVEGHEREA UNUI MEDIC SAU FARMACIST. NU ACHIZITIONATI DIN PIATA TINCTURI ,ULEIURI SAU ORICE ALT REMEDIU NATURIST REALIZAT DIN MATRAGUNA.

Sursa: Secretele.com