/Lampile uv nu cauzeaza cancer!

Lampile uv nu cauzeaza cancer!

Cercetatorii par sa fi batut teoria care spune ca lampile uv ce se folosesc in saloanele de infrumusetare cauzeaza cancer. Un studiu din 2009 a sugerat ca lampile uv au fost un factor de risc in cazul a doua femei care au dezvoltat carcinoame celulare scuamoase pe partea posterioara a mainilor. De la acest caz au luat nastere multe alte teste pentru a se vedea daca lampile uv sunt intr-adevar cancerigene si s-a ajuns la concluzia ca nivelul de emisii ultra violete a unei lampi UV este foarte redus si nu ne afecteaza sanatatea.

Chiar si atunci, in 2009, s-au ridicat multe semne de intrebare, multi fiind constienti de faptul ca o simpla expunere la o lampa UV nu cauzeaza cancer. Acel studiu a fost prea restrans pentru a putea trage niste concluzii elocvente. Cu toate acestea, posibilitatea ca folosirea lampilor uv pentru uscarea unghiilor poate cauza cancer a beneficiat de o atentie larga din partea saloanelor de manichiura si a clientilor si chiar si din partea comunitatilor de prevenire a cancerului. Sa nu uitam ca 2009 a fost anul in care s-a dezbatut foarte mult si subiectul solarelor pentru bronzat, Federatia Mondiala a sanatatii clasificand solarele ca find aparate ce maresc riscul aparitiei cancerului la piele.

Studii cu privire la efectele lampilor uv

Acum, dupa mai bine de 3 ani de la primul test asupra lampilor uv, cercetatorii au demonstrat ca expunerea la lumina ultravioleta a acestor lampi nu poate provoca cancer. De curand, cercetatorii Alina Markova si Dr. Martin Weinstock au ajuns la concluzia ca o persoana ar trebui sa mearga timp de 250 de ani, saptamal, la un salon de manichiura pentru a primi aceleasi radiatii pe care le primeste o persoana ce este vindecata de psoriazis prin lumini ultraviolete.

Intr-un alt studiu, cercetatorii au examinat 3 tipuri diferite de lampi uv care se folosesc in saloanele de manichiura sau chiar acasa. Una din lampi era cu 4 becuri de 9 watti, alta cu un singur bec, iar cea de-a treia era o lampa LED cu 6 becuri de 1 watt. Expertii au masurat radiatiile pentru o expunere de 10 minute la oricare din aceste lampi, iar concluzia a fost ca nici una din aceste lampi uv nu dauneaza sanatatii. Datorita acestui studiu multi dermatologi si-au schimbat parerea in bine cu privire la folosirea lampilor uv si riscurile ce le poate cauza.

Chiar daca studiile au aratat clar ca lampile uv nu sunt cancerigene, multe persoane inca au dubii, iar pentru siguranta acestora au fost create manusi protectoare, astfel incat cand esti la un salon de manichiura, aceste manusi iti acopera piele si iti vor fi expuse la lumina ultravioleta doar unghiile.

Concluzie: Poti sa te folosesti de manichiura cu geluri uv si uscarea unghiilor prin expunere la lampile uv fara nici o grija.