/Evolutia implanturilor dentare

Evolutia implanturilor dentare

Implantul dentar a devenit o solutie nu doar populara, ci si la indemana. In ultimii ani, aproape orice cabinet stomatologic Bucuresti ce se respecta dubleaza si drept cabinet de parodontologie sau lucreaza cu specialisti in parodontologie, oferind intreaga gama de servicii: diagnosticare, tratamente si executie a implanturilor dentare.

Desi acestea sunt printre cele mai eficiente solutii pentru lipsa unuia sau mai multor dinti, implanturile dentare nu au fost disponibile dintotdeauna. In Romania, aceasta practica a devenit populara abia in ultimii 5-10 ani, incepand cu cabinetele stomatologice cu pretentii si fiind extrem de scumpa initial si devenind o optiune pentru aproape orice buzunar in cabinete de specialitate precum acesta abia in ultimii ani.

Primul implant dentar dateaza de pe vremea mayasilor

Poate parea incredibil, insa aceasta tehnica de stomatologie si parodontologie ce ne usureaza viata in ziua de astazi, dateaza de pe vremea Mayasilor. Cercetatorii au descoperit scheletul unei femei maiase care beneficiase de un implant dentar confectionat din bucati de scoica sculptate pentru a lua forma dintilor naturali. Dupa aceasta descoperire au urmat alte descoperiri de mumii antice cu implanturi din diverse materiale precum fildesul.

Implantul dentar modern

Implantul dentar modern, efectuat in orice cabinet stomatologic Bucuresti sau in alte mari orase cu tehnica de ultima ora, isi are originea in experimentul efectuat de un profesor suedez asupra procesului de vindecare a oaselor. Pe parcursul acestui experiment, echipa de cercetatori a incercat insurubarea unui cilindru metalic in osul maxilarului unui animal. Surpriza a venit din faptul ca cilindrul de titaniu s-a sudat cu osul.

Implantul modern foloseste aproximativ aceeasi tehnica descoperita in urma cu peste 50 de ani.

Viitorul implanturilor dentare

Marele avantaj al implanturilor disponibile in momentul actual este pretul relativ accesibil, insa se estimeaza ca in urmatorii 10 ani aceste sisteme vor fi inlocuite cu aliaje noi, pe care cercetorii le testeaza in momentul de fata. Unul dintre aliajele care urmeaza sa inlocuiasca materialele folosite actual este testat in Lawrence Berkeley National Laboratory si este format din fosfor, silicon, germanium si argint. Acest material promite sa fie mai puternic decat otelul si se preconizeaza ca va aparea pe piata undeva in jurul anului 2016.

Igiena si alimentatia necorespunzatoare sunt motivul principal pentru problemele dentare ale populatiei, insa situatia este una mult mai buna prin comparatie cu situatia de acum cateva zeci de ani. Responsabile pentru aceasta imbunatatire sunt progresele stomatologice semnificative, aparitia conceptului de cabinet de parodontologie, dar si o mai buna informare si intelegere a igienei orale in randul populatiei din tarile dezvoltate.

Se spera ca pe viitor nevoia de implanturi dentare sa scada la populatia cu varste de pana la 50 de ani. Conform ultimelor studii, in prezent, 69% dintre adultii cu varste intre 35 si 44 ani au pierdut cel putin un dinte datorita cariilor, bolilor de gingie sau in urma unei traume si 26 % din adulti si-au pierdut integral dantura pana la varsta de 74 de ani. Incepand cu finele anilor ’80, implantul dentar a inceput sa capete incet dar sigur teren ca metoda preferata pentru inlocuirea dintilor lipsa, pentru ca in momentul actual acestea sa reprezinte un procent substantial din toate operatiile de acest tip efectuate la nivel mondial.