/Dovlecelul si Ghimbirul

Dovlecelul si Ghimbirul

Dovlecelul provine din America Centrala fiind cel mai popular aliment pentru curele de slabire. Acesta si-a facut aparitia in bucataria europeana in secolul 20. Este recomandata consumarea acestuia de catre bebelusi.

Dovlecelul contine 15kcal/100 grame, 95% apa, vitamine si oligoelemente. Are un efect hipertensiv asupra presiunii cardiovasculare, datorita continutului foarte mare de potasiu. In coaja acestuia se gasesc vitaminele B3, C, si provitamina A. Este o sursa bogata in fibre, in functie de varsta, cei tineri continand pectina iar cei maturi celuloza.

Dovlecelul ajuta la diminuarea unor afectiuni precum astmul si osteoartrita deoarece este foarte bogat in vitamina C si beta-caroten, amelioreaza cancerul de colon, ajuta la sanatatea ochilor si mentine structura osoasa sanatoasa. Dovlecelul este cultivat in special pentru fructele tinere.

Plantarea si ingrijirea este asemenea castravetilor. Insamantarea se face in cuiburi de cate 4-5 seminte, care dupa ce vor inflori vor fi lasate decat cate 2 la fiecare cuib. Pentru o cultura cat mai timpurie se foloseste in cresterea acestora gunoi de grajd sau folie de polietilena. Acestia pot fi culesi de obicei dupa e perioada de 70 pana la 75 zile.Au o culoare alb-verzuie si o forma subtire si alungita.

O reteta recomandata cu dovlecei este Dovlecei umpluti de post.

O intrebuintare medicala o are uleiul obtinut din semintele dovlecelului, si anume: ajuta la scaderea colesterolului din sange si la vindecarea bolilor de inima, protejeaza impotriva cancerului pulmonar, trateaza prostata,creste fertilitatea, lupta impotriva depresiei, a insomniei si a arsurilor.

Ghimbirul a fost pentru prima data folosit in bucataria indiana si chineza, fiind unul dintre cele mai vechi condimente, existand si scrieri foarte vechi ale inteleptului Confucius despre aceasta leguma. Fiind o planta erbacee, ghimbirul isi are originea in regiunile tropicale. Se cultiva in special in India, China, Indonezia, dar si in Japonia si Thailanda.

Partea care poate fi consumata din aceasta planta este radacina , numita si tulpina groasa , reprezentand un organ de rezerva.
Ghimbirul se comercializeaza proaspat sau murat, sau se poate gasi sub forma de pudra uscata sau fulgi. Cea mai buna varietate de ghimbir o are cea asiatica, avand coaja de culoare mai deschisa.

Ghimbirul proaspat poate fi folosit in toate tipurile de mancaruri , de la supe, sosuri, mancaruri cu carne, pana la deserturi.

Ghimbirul uscat se foloseste ca inlocuitor al ghimbirului proaspat, fiind des folosit in mancarurile pe baza de curry.

Prepararea ghimbirului necesita curatarea acestuia de coaja. In functie de reteta, acesta poate fi folosit intreg sau tocat din cutit.
Ghimbirul nu este util doar in bucatarie, insa poate fi folosit si in diverse terapii. Este rezistent in fata anumitor boli, intareste imunitatea dar ajuta si la ameliorarea artritei.Aceasta planta actioneaza si impotriva obezitatii, intensificand arderile si ameliorand senzatia de greata.
Citi mai multe despre aceste legume pe site-ul de retete culinare www.foodart.ro