/Despre vitamine

Despre vitamine

Vitaminele sunt substante de care organismul are nevoie pentru a se dezvolta si functiona normal. Exista 13 vitamine cunoscute. Acestea sunt: vitaminele A, C, D, E, K si complexul de vitamine B.
Acestea se gasesc in alimente si in suplimente nutritive (sintetice). De obicei acestea se pot obtine din alimentele pe care le consumam dar vitaminele K si D sunt produse si de organismul uman. Persoanele vegetariene trebuie, uneori, sa foloseasca si suplimentele nutritive.
Fiecare vitamina are un rol specific in interiorul organismului:
– vitamina D ajuta la asimilarea calciului si fixarea acestuia la nivelul oaselor
– vitamina A imbunatateste vederea
– vitamina C (acidul ascorbic) ajuta sistemul imunitar
– complexul B ajuta organismul sa produca proteine si energie

Exista 2 tipuri de vitamine: hidrosolubile si liposolubile.
Cand consumati vitamine liposolubile acestea sunt depozitate in interiorul stratului adipos si in ficat pana in momentul in care organismul are nevoie de ele. Acestea pot sa fie stocate la nivelul tesutului adipos de la cateva zile la cateva luni.
Vitaminele hidrosolubile sunt diferite ce tipul de mai sus datorita faptului ca acestea se dizolva in apa si astfel acestea nu sunt stocate foarte mult timp in organism si sunt eliminate prin urina. Un exempu in acest sens este acidul ascorbic (vitamina C). Aceasta nu ramane foarte mult in organism si de aceea trebuie sa consumam fructe si legume in fiecare zi.

Datorita rolului specific, lipsa acestora duce de obicei la afectiuni grave si uneori chiar la moarte.
De exemplu lipsa vitaminei D duce la rahitism iar lipsa de vitamina C duce la scorbut (mortala daca nu este tratata).
Cel mai bun mod de a va procura vitaminele este alimentatia echilibrata si variata. Uneori este nevoie sa apelati si la suplimentele nutritive dar trebuie sa nu exagerati pentru ca un consum foarte mare de vitamine poate produce probleme grave de sanatate. Cea mai buna metoda este reprezentata de consumul de fructe, legume si cereale.