/Cum poti dormi mai bine

Cum poti dormi mai bine

Insomniile sunt provocate, de obicei, de surmenajul psiho-social (stres permanent, conflicte familiale sau profesionale). O tulburare a ritmului de adormire si de trezire (de exemplu, la cei care lucreaza noaptea) poate avea, de asemenea, un efect negativ asupra calitatii somnului, dar acesta poate fi afectat si de zgomot, tulburari digestive, abuz de alcool.

Insomniile pot fi provocate si de afectiuni precum astmul, maladiile cardio-vasculare, bronsita, reumatism, marirea prostatei s.a.m.d.

1. Nu luati somnifere decat in cazuri extreme si doar pentru o perioada scurta de timp ( de exemplu, dupa o interventie chirurgicala). Pe langa efectele lor secundare, somniferele si calmantele tulbura ritmul natural al somnului.

2. Seara nu se vor lua mese imbelsugate, se va renunta la consumul de alcool, cafea, ceai sau energizante. Intrebati medicul sau farmacistul daca medicamentele pe care le luati contin substante stimulente sau cofeina.

3. Mergeti la culcare la ore fixe, nici prea tarziu, dar nici prea devreme. Seara, evitati sa va uitati la televizor. Cititi, in schimb, o carte interesanta, ascultati o muzica armonioasa, faceti exercitii de yoga sau meditatie. O baie relaxanta sau o plimbare alaturi de cainele dumneavoatra pot ajuta.

4. Dormiti, pe cat posibil, culcati pe spate, cu bratele de-a lungul corpului. Evitati sa dormiti pe partea stanga deoarece, in aceasta pozitie, plamanii apasa asupra inimii.

5. Respiratia completa este un mijloc perfect pentru a combate insomnia, alaturi de metode de autosugestie (vizualizare). Destindeti-va si lasati toate problemele pentru a doua zi. Fiti senini inainte de culcare.

6. Beti un ceai de plante – radacina de valeriana, lavanda, frunze de roinita, fenicul, flori te tei, musetel, sulfina, maghiran, vinarita – recunoscute pentru proprietatile lor calmante.

7. Confectionati o perna „somnifera” – cate 20 grame de sulfina, flori de portocal, musetel, lavanda, frunze de roinita, petale de trandafiri.

8. Adaugati in apa de baie ulei de lavanda sau din lemn de santal. Baile sau aplicatiile cu apa rece pot ajuta.

9. Masajele cu peria si spalarile complete cu otet de mere, dusurile dupa metoda Kneipp – la picioare pot fi, de asemenea, de folos.

10. Presopunctura va poate ajuta.

11. Luati somnifere preparate natural, din valeriana sau paducel.

12. Patul: o saltea care sa sustina coloana vertebrala si sa se adapteze la miscari, cadrul trebuie sa fie din lemn (metalul creeaza campuri magnetice nocive). Atat salteaua, cat si asternuturile trebuie sa fie confectionate din fibre naturale, pentru a absorbi umiditatea( in fiecare noapte corpul pierde o jumatate de litru de apa prin transpiratie).

13. Dormitorul trebuie sa fie racoros si bine aerisit. Este bine sa fie decorat cu obiecte si covoare in culori linistitoare, vesele, sa nu fie aparate precum ceas electronic, radio sau televizor. Incaperea in care dormim nu este pentru televizor, nici pentru lucru. Dormitorul nu trebuie sa fie amenajat pe partea cu o strada prea circulata, altfel va trebui sa luati masuri suplimentare de izolare fonica sau sa va puneti tampoane in urechi.

Sursa: Secretele.com