/Cum ne protejam de tantari cand plecam in vacanta

Cum ne protejam de tantari cand plecam in vacanta

V-ati propus sa plecati in vacanta intr-o tara tropicala, sau nu neaparat, insa nu ganditi la posibilitatea ca sejurul sa va fie deranjat de aparitia tantarilor nesuferiti ce pot uneori periclita sanatatea. Se cunosc destule cazuri de boli transmise de tantari, prin urmare nu-i de glumit cu aceste dezgustatoare insecte.

Iata cateva sfaturi preventive, de mare folos pentru intregul sejur!
Masurile preventive sunt adesea uitate, fiindca va este capul doar la plecare, iar tantarii ar fi ultima grija. De aceea, inainte de plecare, adresati-va medicului curant care va recomanda ce produse sa luati in bagaje: meflochina, doxiciclina, remedii ce au salvat deja multi oameni, atunci cand s-au imbolnavit de malarie.
De asemenea, consultati site-ul OMS, unde veti gasi o multitudine de informatii, printre care si o harta geografica a celor mai periculoase insecte din lume.
Accesorii/imbracaminte impotriva tantarilor:
-Palma/pliciul
Folosirea pliciului este o metoda ideala pentru a ataca specimenele care pisca, beneficiind de un capital ecologic incontestabil. Doar ca eficacitatea lui este limitata, cand aveti de-a face cu o invazie de tantari. Adesea, ustensila se confectioneaza din produse reciclabile, comparativ cu benzile flypaper. Puteti lua cu voi mai multe pliciuri, sunt usoare, le asezati aproape peste tot, sa le aveti la indemana.
-Plasa de tantari/”musticar”
Considerata meterez nocturn, rulata bine de acasa, puteti sa o instalati lejer in jurul patului (faceti un hamac cu plasa). Depinde totusi de destinatie. Plasele sunt foarte avantajoase pentru toate tipurile de tantari.
-Hainele lungi, in nuante deschise
Adica pantaloni lungi, tricouri sau camasi cu maneci lungi, cu scopul de a reduce suprafata pielii ce va fi expusa acestor tipuri de insecte dornice sa va suga sangele.
De acord, veti spune. Aspectul este valabil pentru exterior, dar inauntru? Apelati la un spray special-Permetrin – de exemplu, pulverizati imbracamintea de interior din cap pana in picioare, exceptand lenjeria de corp.
Produsul rezista la ploaie, la transpiratie, il puteti aplica si pe incaltaminte. Nu veti mai avea nevoie nici de crema, nici de spray anti-tantari. Imbracati tinute deschise la culoare, deoarece tantarii (de fapt tantaroaicele) sunt atrasi de negru.
Alte metode folosite pentru alungarea tantarilor:
-Bratarile
Imbibate intr-un amestec de uleiuri esentiale si cu diverse molecule active, aceste bratari/bijuterii fac furori inca din anii 2.000. Nu este indicata purtarea lor de catre femeile insarcinate ori de catre copiii sub 3 anisori.
-Picturile insecticide
Inovatoare, mai putin cunoscute, ele ofera o alternativa eficace si interesanta. Se aplica la fel ca orice vopsea, in diverse culori, pentru a satisfice toate gusturile. Substanta denumita biocid din vopsea distruge imediat sistemul nervos al tantarilor ce vin in contact cu ea. Singura conditie ar fi sa nu faceti exces.