Monthly Archives: February 2014

Migrarea celulară: Celulele sunt foarte bine organizate şi îşi aleg un ‘lider’

Atunci când migrează în mod colectiv, celulele se organizează şi chiar îşi găsesc un ‘lider’, adoptând un comportament apropiat de cel al peştilor. Migrarea colectivă a celulelor în organism adoptă un comportament extrem de particular, apropiat de cel al unui banc de peşti sau al unui stol de păsări, relevă un studiu realizat în colaborare de fizicieni şi biologi de la Consiliul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică (CNRS) şi echipa INSERM de la Institutul Curie, potrivit publicaţiei franceze Le Nouvel Observateur.

Durerea unei persoane aflate în imposibilitatea de a se exprima se poate măsura cu un pupilometru

Personalul medical de la spitalul Croix-Rousse din Lyon (Franţa) foloseşte un pupilometru de un an. Aparatul ‘revoluţionar’ prezentat joi poate măsura în mai puţin de o secundă nivelul de durere al unui pacient, informează 20minutes.fr. Dispozitivul este utilizat îndeosebi în sălile de operaţii şi în reanimare. ‘Până acum, când un pacient era în imposibilitatea de a se exprima sau sub efectul anesteziei, ne bazam pe observaţia directă pentru administrarea medicamentelor împotriva durerii în doze potrivite’, spune Nathalie Aulnette, directoare a Fundaţiei Apicile, care a finanţat cumpărarea aparatului. ‘Se analizau gesturile, presiunea arterială sau cardiacă’, adaugă ea.

Muşcăturile de pisică, mai grave decât se credea

Muşcăturile de pisică ce determină urgenţe medicale duc, în unul din trei cazuri, la spitalizare şi, în două cazuri din trei, la operaţie, relevă un studiu realizat într-un spital american, informează cotidianul francez Le Figaro.
Muşcăturile de pisică nu sunt cumva ‘subestimate’? Această întrebare vine imediat în minte după ce faci cunoştinţă cu rezultatele unui studiu coordonat de doctorul Brian Carlsen şi publicat în ‘Journal of Hand Surgery’. Alături de colegii săi din Mayo Clinic, Rochester (SUA), Carlsen a analizat fişele a 193 de pacienţi trataţi în perioada 2009-2011.

Un bun periaj al dinţilor contribuie la protecţia arterelor

Un studiu realizat de specialişti de la Universitatea Columbia (New York) confirmă legătura dintre sănătatea buco-dentară şi cea a arterelor. A fost vizată ateroscleroza (acumularea de depozite pe pereţii interiori ai vaselor de sânge, cu obstrucţia progresivă a circulaţiei sanguine şi riscul formării de cheaguri), scrie passionsante.be. Printre consecinţele dramatice ale acestui fenomen se numără infarctul şi accidentul vascular cerebral (AVC). Specialiştii americani menţionaţi arată că boala parodontală (care afectează ţesuturile de susţinere a dinţilor) şi cea cardiovasculară sunt legate între ele.