Monthly Archives: December 2013

Chirurg, suspectat că îşi ‘grava’ iniţialele pe ficatul pacienţilor

Un chirurg britanic a fost suspendat din funcţie pe durata anchetei, care urmează să stabilească dacă acesta îşi ‘grava’ într-adevăr iniţialele pe ficatul pacienţilor operaţi de el, informează marţi postul de televiziune britanic Sky News. Scandalul a izbucnit după ce pe organele interne ale unor foşti pacienţi ai medicului-chirurg din Birmingham au fost descoperit litere în urma unor intervenţii chirurgicale suplimentare, potrivit canalului de televiziune menţionat, citat de agenţia de presă Ria Novosti.

Femeile care nu sunt alergice la arahide pot să le consume în timpul sarcinii, conform unui nou studiu

Femeile care nu sunt alergice la arahide pot să le consume în timpul sarcinii fără să se teamă că bebeluşul loc va dezvolta o alergie la acestea, indică un studiu făcut public luni, care pune sub semnul întrebării recomandările actuale, informează AFP şi BBC.
‘Studiul nostru arată că de fapt consumul crescut de arahide de către femeile însărcinate care nu sunt alergice la ele reduce riscul apariţiei unei alergii la copil’, a explicat dr. Michael Young, de la Spitalul de pediatrie din Boston.

Proiect pentru sprijinirea părinţilor care au copii cu epilepsie

Şedinţe de consiliere a părinţilor care au copii cu epilepsie, suport psihologic şi sesiuni de informare a cadrelor didactice din ciclul primar privind prevenirea situaţiilor de discriminare şi modalităţile de intervenţie în caz de criză epileptică vor fi organizate în cadrul unui proiect demarat marţi de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) în parteneriat cu Asociaţia pentru Dravet şi Alte Epilepsii Rare şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Vaccinul antigripal este mai puţin eficace în cazul bărbaţilor cu un nivel ridicat de testosteron (studiu)

Vaccinul antigripal este mai puţin eficace în general în cazul bărbaţilor decât în cazul femeilor. Acest fenomen pare să fie legat de un nivel ridicat de testosteron, care subminează reacţiile sistemului imunitar, relevă un studiu publicat luni în Statele Unite, citat de AFP. Că bărbaţii sunt mai vulnerabili decât femeile la infecţiile bacteriene, virale sau parazitare este un fapt ştiut de multă vreme, dar nu se găsise o explicaţie. În afară de gripă, se ştie că sistemul imunitar masculin nu răspunde la fel de viguros ca cel al femeilor la vaccinul împotriva febrei galbene, rujeolei sau hepatitei, precizează autorii studiului publicat în ultima ediţie a jurnalului Academiei americane de ştiinţe /Pnas/.

Spermograma si cauzele de infertilitate la barbati

Exista un mit care circula in comunitatile non medicale si care sugereaza faptul ca infertilitatea este mai des intalnita la femei si atunci cand ea apare la barbati, aceasta are de-a face cu hormoni precum testosteronul sau ca aceasta ar afecta masculinitatea barbatului ce sufera de problema in cauza. Acestea sunt speculatii si mituri nascute din lipsa de informare fara a avea nici o baza stiintifica sau medicala. Infertilitatea masculina poate fi diagnosticata printr-un test rapid numit spermograma si este legata de o serie de factori ce pot fi adesea externi, precum stilul de viata sau expunerea la stres.

Tratamentul împotriva hipertensiunii ar putea fi prea agresiv pentru unele persoane în vârstă

O bună parte din persoanele în vârstă care suferă de hipertensiune ar putea fi tratate într-un mod mai puţin agresiv, adică ar putea lua mai puţine pastile decât le sunt prescrise în acest moment pentru a-şi ţine tensiunea arterială sub control, relatează miercuri Associated Press.Aceste schimbări au fost recomandate de un grup de experţi numiţi de guvernul SUA şi au la bază studii riguroase. Totuşi, responsabilii guvernului american nu şi-au dat acordul asupra lor, iar Asociaţia Americană a Inimii urmează să facă publice alte recomandări, spre sfârşitul anul viitor.

Un măr pe zi ţine doctorul departe – mai ales de persoanele de peste de 50 de ani

Dacă toţi britanicii de peste 50 de ani ar mânca un măr pe zi, în această ţară ar putea fi evitate în fiecare an 8500 de decese cauzate de atacuri de cord şi atacuri cerebrale, susţin cercetători citaţi miercuri de BBC.
Merele – şi fructele în general – pot avea aceleaşi efecte benefice pentru sănătatea cardiovasculară ca unele medicamente specifice, cum sunt statinele, şi, în acelaşi timp, nu au efecte adverse, subliniază cercetătorii de la Universitatea Oxford în studiul publicat în British Medical Journal.

Suplimentele alimentare cu vitamine sunt o risipă de bani şi ar putea fi chiar dăunătoare (studiu)

Vitaminele sunt o risipă de bani, nu oferă beneficii pentru sănătate şi ar putea fi chiar dăunătoare, în cazul adulţilor bine hrăniţi, sugerează un studiu realizat de cercetători britanici şi americani, potrivit publicaţiei The Independent.
Rezultatele studiului, realizat pe un eşantion de aproape 500.000 de persoane de către o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Warwick (Marea Britanie) şi Universitatea Johns Hopkins (SUA), sugerează că ‘suplimentarea dietei adulţilor bine hrăniţi nu aduce niciun beneficiu clar şi ar putea fi chiar dăunătoare’.

Ghid pentru o alimentaţie sănătoasă a copiilor, lansat de Asociaţia Şcoală pentru Sănătate

Asociaţia Şcoală pentru Sănătate a lansat marţi la Muzeul Satului ghidul practic “La grădiniţă şi acasă, numai hrană sănătoasă!” care a fost creat pentru a fi o sursă de inspiraţie pentru părinţi, educatori, copii şi care conţine sfaturi practice, reţete, poezii şi exemple de activităţi simple prin care copiii să fie familiarizaţi cu hrana sănătoasă.