Monthly Archives: November 2013

Rezistenţa la antibiotice – o ameninţare pentru sănătatea românilor, avertizează medicii

Rezistenţa la antibiotice devine o ameninţare pentru sănătate românilor, în contextul în care există şi în prezent numeroase persoane care folosesc incorect antibioticele, avertizează reprezentanţii Societăţii Române de Microbiologie.
“Din păcate, în România există o tradiţie în administrarea la scară largă a antibioticelor. Spre exemplu, de multe ori, românii tratează infecţiile virale din sezonul rece cu antibiotice pe care le procură fără prescripţie medicală, în ciuda legislaţiei care interzice eliberarea acestora fără reţetă.

Femeile îşi pierd suflul mai repede ca bărbaţii

Femeile îşi pierd suflul mai repede ca bărbaţii atunci când fac efort fizic, iar acest lucru s-ar explica prin mărimea mai mică a plămânilor, potrivit cotidianului francez Le Figaro.
Uneori, este suficient doar ca un bărbat să urce o scară în compania unei femei pentru a observa că aceasta are tendinţa de a-şi pierde suflul mai repede ca însoţitorul său. Aceasta chiar dacă ambii sunt într-o stare bună de sănătate, au aceeaşi vârstă şi sunt de aceeaşi înălţime.

Băuturile gazoase îi fac pe copii mai agresivi

Consumul abuziv de băuturi gazoase determină tulburări de comportament la copii, încă de la cea mai fragedă vârstă. Studii anterioare constataseră o legătură între acest tip de exces și problemele psihologice ale adolescenților, amintește passionsante.be. Cercetători de la Universitatea Columbia (New York) și-au desfășurat cercetările pe circa 3.000 de copii de cinci ani, recrutați în cadrul unui studiu sociologic mai amplu. Li s-a cerut mamelor să spună care este consumul mediu de băuturi gazoase al copiilor lor și să le evalueze comportamentul.

Depresia poate accelera procesul de îmbătrânire celulară

Depresia ne poate îmbătrâni fizic, prin accelerarea procesului de îmbătrânire celulară. Testele de laborator au arătat că celulele par biologic mai vârstnice la persoanele care suferă sau au suferit în trecut de forme severe de depresie, relevă un studiu citat miercuri de BBC.La studiul realizat de o echipă de cercetători din Olanda și din SUA au participat peste 2.400 de voluntari, din care peste o treime sufereau de depresie, o treime suferiseră mai demult de o formă majoră de depresie, restul neconfruntându-se cu asemenea probleme.

România – printre primele zece țări europene la numărul deceselor cauzate de diabet

Peste 1.500.000 de români suferă de diabet iar în ultimul an au murit 18.539 bolnavi de diabet, plasând România printre primele zece țări europene la acest capitol, potrivit datelor Federației Internaționale pentru Diabet. În ceea ce privește accesul românilor cu diabet la tratament, 10% dintre medicamentele noi depuse spre evaluare la Ministerul Sănătății (MS) sunt destinate tratării acestora, lista urmând să fie actualizată abia la începutul anului 2014, conform ultimelor informații oferite de MS, se arată într-un comunicat remis miercuri de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).