Monthly Archives: September 2013

Peste 400 de copii mor anual în România din cauza diferitelor tipuri de cancer

Peste 400 de copii mor în România în fiecare an din cauza diferitelor tipuri de cancer, unele dintre acestea “tratabile”, statisticile arătând că ţara noastră are cea mai ridicată rată de mortalitate în rândul copiilor din această cauză.
Potrivit unui comunicat de presă al MediHelp remis luni AGERPRES, numărul copiilor bolnavi de cancer din România a crescut în ultimii ani, această boală rămânând principala cauză de mortalitate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 1 şi 19 ani.

Cine bea alcool mănâncă mai gras

Consumul de alcool modifică obiceiurile alimentare, care tind spre gras. Un studiu american desfăşurat pe circa 2.000 de adulţi de vârstă medie (număr aproape egal de femei şi bărbaţi) arată că două-trei pahare sunt suficiente, scrie passionsante.be.Originalitatea cercetării stă în faptul că aportul caloric zilnic şi cel în diferite alimente şi nutrienţi au fost calculate după cum persoana bea sau nu alcool în acea zi. Nu cantităţi mari, fiindcă erau consumatori moderaţi.
La bărbaţi, ca şi la femei, surplusul caloric din zilele “cu alcool” nu este mult mai ridicat decât în zilele “fără”. Există o diferenţă, dar foarte mică.

Prof. univ. dr. Ioan Coman: Laparoscopia tridimensională concurează azi intervenţiile cu robotul Da Vinci

Laparoscopia tridimensională concurează în acest moment intervenţiile chirurgicale efectuate cu robotul Da Vinci, spune prof. univ. dr. Ioan Coman, şeful Secţiei de Urologie din Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca.
“Vederea tridimensională ajută enorm chirurgul în gesturile sale, în precizia în timp record. (…) La Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca au fost efectuate 240 de intervenţii chirurgicale cu robotul Da Vinci, în ultimii patru ani. În 2013 robotul a fost utilizat în 40 de operaţii”, a afirmat profesorul Ioan Coman, joi, într-o conferinţă de presă prilejuită de Conferinţa internaţională cu tema “Progrese în Uro-Oncologie” (25-28 septembrie).

Aproximativ 150.000 de români mor anual de boli cardiovasculare

Patologia cardiovasculară a înregistrat progrese în ultimii ani, însă principala cauza de deces în România rămâne cea cardiovasculară, astfel că aproximativ 150.000 de români mor anual de boli cardiovasculare, 60% din totalul deceselor înregistrate. Statisticile au fost prezentate în cadrul unei conferinţe organizate de Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie.  Estimările specialiştilor indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune, dislipidemie, obezitate, fumat, sedentarism.

Bolnavii de insuficienţă cardiacă trebuie să meargă mult pe jos

Bolnavii de insuficienţă cardiacă trebuie să meargă zilnic cât de mult, iar numărarea paşilor este un important indicator, scrie passionsante.be. O echipă de cercetători japonezi a studiat un grup de circa 200 de persoane suferind de insuficienţă cardiacă, cu vârsta medie de 65 de ani, cărora le-a fost evaluată capacitatea de efort – consum de oxigen, ventilare, producere de gaz carbonic – în timpul unui test pe bicicletă. Gradul de activitate fizică a fost calculat cu ajutorul unui podometru, care înregistrează numărul paşilor făcuţi zilnic. Studiul a durat patru ani.

Ministerul Sănătăţii prezintă săptămâna viitoare noua structură a direcţiilor de sănătate publică, susţine Eugen Nicolăescu

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că săptămâna viitoare ar putea fi prezentată noua structură organizatorică a direcţiilor de sănătate publică de la nivelul judeţelor, care să intre în vigoare după 1 noiembrie, potrivit căreia o parte dintre atribuţii să rămână la minister, iar alta la nivelul autorităţilor publice judeţene.

Argeş: Investigaţii medicale gratuite pentru depistarea afecţiunilor cardio-vasculare

Câteva sute de piteşteni vor beneficia vineri de investigaţi medicale gratuite pentru depistarea afecţiunilor cardio-vasculare, în cadrul unei acţiuni organizate de Comisia de Sănătate din Consiliul Judeţean Argeş, în colaborare cu filiala Societăţii Române de Cardiologie. Investigaţiile medicale vor fi efectuate într-un cort amplasat în zona centrală a municipiului Piteşti, unde celor care doresc le va fi măsurată tensiunea arterială şi le vor fi făcute electrocardiograme.
Acţiunea este organizată cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înfiinţarea secţiei de cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti. Aniversarea va fi marcată şi printr-un simpozion cu tema “Actualităţi în cardiologie”.

O prea bună igienă ar duce la o creştere a riscului de Alzheimer

Oameni de ştiinţă susţin “ipoteza igienei” ca posibil factor de risc pentru Alzheimer – ideea că în absenţa expunerii la germeni, virusuri şi paraziţi care să stimuleze sistemul imunitar, numărul îmbolnăvirilor de demenţă este în creştere în ţările bogate, conform unui material publicat de cotidianul The Daily Telegraph. Un nou studiu realizat la Universitatea Cambridge compară frecvenţa cazurilor de demenţă în 192 de ţări şi a ajuns la concluzia că îmbolnăvirile de Alzheimer sunt mai frecvente în ţările cu sisteme sanitare mai bune şi unde numărul de îmbolnăviri este mai mic.