Monthly Archives: August 2013

Tuberculoza, o bombă cu ceas care costă Europa miliarde de euro pe an

Europa se confruntă cu o creştere de miliarde de euro a costurilor pentru a ţine sub control tuberculoza, în condiţiile în care se răspândesc forme rezistente la medicamente ale acestei boli, relevă un studiu de pionierat, citat de Reuters.
Considerată adesea o boală a trecutului sau una restrânsă la comunităţile marginalizate, tuberculoza implică anual costuri directe de peste 500 de milioane de euro pe regiune şi alte 5,3 miliarde de euro pierderi de productivitate.

Autismul afectează diferit creierul bărbaţilor şi al femeilor

Autismul afectează în mod diferit creierul bărbaţilor şi al femeilor, relevă un studiu britanic, citat de BBC. Experţi britanici au studiat tomografiile a 120 de femei şi bărbaţi, jumătate dintre cei studiaţi suferind de autism. Diferenţele descoperite de studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Brain, demonstrează că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înţelege modul în care sunt afectate fetele de autism, spun oamenii de ştiinţă. Experţii susţin că fetele care suferă de autism riscă să fie mai stigmatizate de societate decât băieţii şi, de altfel, ar putea fi mai greu pentru ele să fie diagnosticate corect. Autismul afectează mai mult indivizii de sex masculin şi de aceea majoritatea cercetărilor se concentrează asupra acestora.

Lipsa somnului poate duce la îngrăşare

Lipsa somnului poate provoca schimbări în activitatea creierului, determinând unele persoane să mănânce mai mult, potrivit unui studiu publicat marţi în revista ştiinţifică Nature Communications, relatează AFP. Studiile au constatat deja o legătură între diminuarea duratei somnului şi creşterea rapidă a obezităţii în ţările industrializate, dar cercetătorii nu au putut să explice până în prezent motivul. Utilizând aparate IRM (imagistică prin rezonanţă magnetică), o echipă a Universităţii din California a studiat creierul a 23 de persoane care au fost private de somn. Activitatea creierului în cazul acestora a fost examinată în două rânduri, după o noapte completă de somn şi după o noapte în cursul căreia nu au putut să doarmă deloc.

Transmiterea virusului gripei aviare H7N9 de la om la om este posibilă

Prima analiză ştiinţifică a riscului transmiterii virusului gripei aviare H7N9 de la om la om arată că acest lucru se poate întâmpla, dar virusul nu se transmite foarte uşor şi este nevoie de investigaţii suplimentare pe acest subiect, scrie miercuri publicaţia British Medical Journal (BMJ), care a publicat studiul, preluat de Associated Press şi Reuters. Cercetarea, realizată la London School of Hygiene and Tropical Medicine, se bazează pe evaluarea unui grup de persoane infectate cu virusul H7N9 în estul Chinei, ţara unde a apărut virusul. În rândul acestor subiecţi s-a evidenţiat cazul unui bărbat în vârstă de 60 de ani, despre care autorii studiului cred că a transmis virusul fiicei sale.

Cat de mult dauneaza statul la monitor si televizor

Oare ne-am intrebat vreodata cat de mult ne poate dauna statul indelungat la monitor sau la televizor? Se spune ca este foarte indicat sa lasam copii cat mai putin timp cu fata in monitor sau televizor, ca sa se paote obisnuii ochii, astfel incat sa nu le dauneze in proportie foarte mare.

Cand veti da drumul al un pc, pentru a va uita la filme online spre exemplu, distanta fata de monitor trebuie sa fie de peste 50 de centimentrii pentru siguranta. In materie de monitoare putem spune ca cel LCD este mul mai sanatos decat un monitor CRT (aceste date au fost demonstrate).

Totusi este foarte indicat ca, contrastul si luminozitatea sa fie reglate optim pentru a nu forta ochii sa desluseasca ceva pe ecranul monitorului.

Avantajele tratarii diverselor afectiuni cu ajutorul produselor naturiste

Folosirea produselor naturiste in tratarea sau preventia diferitelor afectiuni a inceput sa castige teren in fata tratarii prin intermediul produselor chimice (medicamente) folosite in medicina clasica. Acest lucru nu se poate aplica in cazul afectiunilor grave cum ar fi cele ale creierului, dar totusi, astfel de terapii naturiste sunt recomandate in paralel cu tratamentul medicamentos chimic. Gasirea unui magazin naturist de unde se pot achizitiona produse naturiste de cea mai buna calitate devine o prioritate atunci cand se doreste inceperea unui astfel de tratament.