Monthly Archives: January 2013

Suma coplatei în sănătate ar putea fi de 10 lei pe zi

Cuantumul modic al coplatei în sănătate ar putea însuma 10 lei pe zi, o valoare redusă putând însemna eşecul în implementarea acestei măsuri, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România. ‘FMI nu este expert în sănătate. Dar introducerea sistemului de coplată este o idee bună, pentru schimbarea tipul furnizorului de servicii, că vorbim de spitale, policlinici, dispensare. Sistemul de sănătate este scump, iar consumatorii, pacienţii trebuie să aibă alternative. Nu am intrat în detalii referitoare la coplata de 10 lei, dacă este pentru perioadă de o zi sau pentru perioada internării. Eu cred că este pe zi, cel puţin aşa am înţeles. Dacă o coplată este foarte mică, măsura introdusă va eşua’, a afirmat Erik de Vrijer.

Intervenţie chirurgicală salvatoare, cu refacere de os, la un pacient cu cancer osos

O echipă pluridisciplinară de medici ai Clinicii de Chirurgie Vasculară – Departamentul de Microchirurgie Reconstructivă şi ai Clinicii de Ortopedie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara au realizat o intervenţie chirurgicală complexă de reconstrucţie a membrului superior.
Pacientul, în vârstă de 53 de ani, a fost diagnosticat în urmă cu şase luni cu o tumoră osoasă malignă la nivelul antebraţului drept.

Au fost descoperite două mutaţii genetice de importanţă cheie în cazurile de melanom

Au fost identificate două mutaţii genetice care împreună sunt răspunzătoare de 71% dintre cazurile de melanom, un cancer de piele foarte agresiv şi cu o rată ridicată a mortalităţii, conform concluziilor a două studii publicate joi în revista Science, transmite AFP.Aceste mutaţii, identificate într-o zonă a genomului care controlează genele, sunt active în cazul îmbolnăvirilor unui mare număr de persoane şi pot oferi informaţii extraordinar de importante pentru stoparea progresiei acestui tip de cancer.Particularitatea acestei descoperiri constă în faptul că aceste gene fac parte din aşa-numita regiune de “materie neagră” a genomului, făcând trimitere la la fel de misterioasa materie neagră care compune o mare parte din Univers dar este încă complet necunoscută empiric.

Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului o notă privind “criza” medicamentelor oncologice

Ministerul Sănătăţii, a prezentat, vineri, Guvernului o notă privind “criza” medicamentelor oncologice.
Documentul conţine informaţii referitoare la mecanismul de finanţare a tratamentului oncologic în reţeaua spitalelor publice din România, cauzele apariţiei unor disfuncţii şi propuneri de soluţionare a acestora.
Conform documentului tratamentul bolnavilor cu afecţiuni oncologice se realizează în unităţi sanitare publice cu paturi, în spitalizare continuă sau în spitalizare de zi, respectiv în institutele regionale de monospecialitate şi în secţiile de profil din spitalele judeţene sau municipale.

Şeful CNAS şi secretarul general din Ministerul Sănătăţii, la Guvern

Secretarul general al Ministerului Sănătăţii, George Diga, şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Doru Bădescu, au sosit vineri la Palatul Victoria pentru a discuta despre criza citostaticelor.
Fondurile necesare pentru asigurarea medicamentelor oncologice specifice, necesare tratamentului bolnavilor cu astfel de afecţiuni, sunt asigurate în cadrul Programului naţional de oncologie, a precizat joi Ministerul Sănătăţii.
În proiectul de buget pentru anul 2013, sumele alocate depăşesc 1.000.000 de lei.

Lepra: 200.000 de cazuri pe an, în pofida unui tratament eficient şi gratuit

Datorită unui tratament eficient şi gratuit, lepra nu mai este pentru ţările sărace boala îngrozitoare din trecut, dar ea afectează încă, în prezent, peste 200.000 de persoane pe an, relatează AFP într-un material scris cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Leprei, ce va fi marcată duminică.
Boală contagioasă cu o evoluţie foarte lentă, cauzată de o micobacterie, lepra atacă nervii şi muşchii şi sfârşeşte prin a provoca paralizia şi infirmităţi definitive ale membrelor şi ochilor dacă nu este tratată la timp.

Riscul de obezitate poate fi calculat de la naştere

O metodă de calcul online permite de acum aprecierea riscului de obezitate la copii încă de la cea mai fragedă vârstă. Testul a fost realizat de o echipă internaţională, fiind desfăşurat pe finlandezi, italieni şi americani, relatează passionsante.be.
Părinţii pot să ştie încă de la naşterea copilului dacă există riscul – care nu este niciodată o fatalitate – ca bebeluşul lor să aibă obezitate infantilă. La estimare s-au luat în considerare şase elemente considerate ca fiind determinante majore: indicele de masă corporală(IMC) al mamei, IMC al tatălui, numărul de persoane din gospodărie, statutul profesional al mamei, dacă mama a fumat în timpul sarcinii şi greutatea copilului la naştere.

Principalele aspecte ale chirurgiei plastice

In ziua de astazi auzim tot mai multi oameni care au diferite nemultumiri. Fie ca este vorba de partea financiara care nu este tocmai roz in general, fie ca vorbim de alte aspect ale vietii cotidiene, oamenii inca sunt socati de schimbarile care au loc parca fara sa ne dam seama.Societatea de astazi este cu mult schimbata fata de cea din trecut. De la educatie pana la locuri de munca, totul este acum diferit. Tehnologia este si ea un factor extrem de important deoarece aceasta ne ajuta sa ne facem treaba mai repede si mai bine.Domeniul tehnologic s-a dezvoltat si in privinta sanatatii, facandu-se noi descoperiri. Sanatatea este principala grija a tuturor persoanelor deoarece fiecare om isi doreste sa aiba un organism puternic si rezistent.

Eugen Nicolăescu speră ca producţia de vaccin la Institutul Cantacuzino să fie reluată spre sfârşitul anului

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi-a exprimat speranţa, vineri seara, într-o emisiune la Antena 3, că producţia de vaccin la Institutul Cantacuzino va fi reluată spre sfârşitul acestui an, în noiembrie – decembrie.
Eugen Nicolăescu a subliniat importanţa reînceperii producţiei, arătând că vaccinul românesc este de trei ori mai ieftin decât cele din străinătate.
‘Eu vreau de anul acesta să fac vaccinul în România, pentru că şi aici mi-ar aduce economii în bugetul ministerului. E de trei ori mai ieftin vaccinul pe care îl iau de la Cantacuzino, acela, gripal, decât dacă îl iau din import’, a spus el.