Monthly Archives: December 2012

Raed Arafat a fost numit secretar de stat şi prim adjunct al ministrului Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat sâmbătă că dr. Raed Arafat a fost numit secretar de stat şi prim adjunct al ministrului Sănătăţii.
El a precizat, la ceremonia de preluare a mandatului de ministru, că dr. Raed Arafat se va ocupa de activitatea curentă a ministerului o perioadă, timp în care ministrul va stabili strategiile şi politicile Ministerului Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii a subliniat că va fi poate cel mai greu mandat, pentru că populaţia are aşteptări imense.
“Oamenii vor o schimbare serioasă şi reală în sistem şi este nevoie de foarte multă muncă şi organizare. Vom stabili etapele şi proiectele pentru că aşteptările populaţiei sunt foarte mari. În 2013 vom face proiecte, programe, vom stabili documentele necesare pentru obţinerea de finanţări de la buget, din privat, din proiecte europene”, a detaliat Eugen Nicolăescu.

Finanţarea şi infrastructura, printre priorităţile lui Eugen Nicolăescu, propus în funcţia de ministru al Sănătăţii

Eugen Nicolăescu, propus în funcţia de ministru al Sănătăţii, a declarat la audierile din comisiile parlamentare că prioritatea sa este aprobarea de către Ministerul Finanţelor a sumei de 10 milioane de euro pentru finalizarea investiţiilor de la Institutul Cantacuzino, în vederea începerii producţiei de vaccinuri.
De asemenea, Nicolăescu a mai spus că va încerca să constituie un forum alcătuit din profesori universitari, academicieni şi profesionişti din domeniul sănătăţii cu care să se consulte în următoarele trei-patru săptămâni pentru a avea o viziune privind strategia în sănătate.

IQ-ul este insuficient pentru aprecierea inteligenţei globale

Cercetători britanici au arătat experimental că măsurarea IQ-ului nu este suficientă pentru evaluarea inteligenţei globale a unui om, ci sunt necesare cel puţin trei teste diferite, scrie maxisciences.com.
Se pare că un IQ ridicat nu este neapărat sinonim cu inteligenţa, arată un studiu desfăşurat recent de cercetători britanici şi publicat în revista ‘Neuron’. Până să ajungă la această concluzie, oamenii de ştiinţă au examinat rezultatele unui test de inteligenţă lansat de Daily Telegraph şi New Scientist acum doi ani şi efectuat de peste 110.000 de internauţi. Conţinând întrebări personale legate de modul de viaţă şi pregătirea şcolară, testul de circa 30 de minute şi 12 probe trebuia să pună în lumină capacităţile de memorie, gândire, atenţie şi planificare ale subiecţilor.

Peste 5,5 milioane de vizionări pentru sfaturile şi soluţiile practice salvatoare de vieţi

Lansat în 2011 din dorinţa de a oferi publicului larg un set de reguli elementare pentru acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă, programul “Lecţia de prim ajutor” a înregistrat, doar într-un an, peste 5,5 milioane de vizionări, se arată într-un comunicat transmis presei de iniţiatorii proiectului.
În cadrul programului, partenerii pun la dispoziţia beneficiarilor mai multe instrumente cu ajutorul cărora pot afla cum trebuie să procedeze corect în situaţii care necesită acordarea primului ajutor.

Brânza roquefort ar putea fi secretul longevităţii francezilor

Cercetători britanici au descoperit că brânza roquefort, cunoscută pentru vinişoarele ei verzi-albăstrui, are proprietăţi anti-inflamatoare, factor care ar putea explica, în parte, longevitatea francezilor, relatează maxisciences.com.
Cu o speranţă de viaţă de 84,80 ani, femeile din Franţa sunt cele mai longevive din Europa. Fenomenul a pus probleme unui număr mare de cercetători, îndeosebi britanici. Ceea ce ei numesc ‘paradoxul francez’ se referă la aparenta contradicţie care există, potrivit lor, între felul de a mânca al francezilor şi sănătatea lor.

Ordinul privind modalitatea de evaluare a medicamentelor noi urmează să fie publicat în Monitorul Oficial

Ordinul de ministru privind modalitatea de evaluare a medicamentelor noi sau a celor cu o nouă indicaţie terapeutică urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii conf. dr. Alexandru Rafila.
“Aşteptăm ca în zilele următoare să fie publicat şi să ofere posibilitatea pacienţilor din România, pe măsură ce produsele vor fi evaluate, să beneficieze de ele în cadrul programelor naţionale sau ca şi medicamente compensate şi gratuite. Menţionez încă că evaluarea va fi foarte serioasă şi numai acele medicamente cu adevărat valoroase vor intra în cadrul acestor programe de sănătate sau vor fi compensate.

Programul farmaciilor în perioada 24 decembrie – 2 ianuarie

În perioada 24 decembrie – 2 ianuarie următoarele farmacii vor fi deschise:
Sector 1
* Apoteca Farmacie: B-dul Gării de Nord, nr.2 şi B-dul I.Gh.Duca, nr.1- 24.12 – 8,00-16,00; 25.12 – închis; 26.12 – 8,00-16,00; 27.12 – 8,00-20,00; 30.12 – 8,00-20,00; 31.12 – 8,00-16,00; 01.12 – închis; 2.12 – 8,00-16,00;
* Farmaplus Amzei: str.Tache Ionescu nr. 5, Farmaplus Floreasca, Calea Floreasca nr. 133-137, Farmaplus Ştirbei, str. Ştirbei Vodă nr. 97-99 şi Farmaplus Dinicu Golescu, Bd. Dinicu Golescu nr. 23-25 au acelaşi program – 24.12.2012: 8.00 – 18.00; 25.12.2012 – închis; 26.12.2012: 10.00 – 18.00; 31.12.2012: 8.00 – 18.00; 1.01.2013 – închis; 2.01.2013: 10.00 – 18.00;

Cardiacii şi persoanele cu afecţiuni pulmonare trebuie să evite frigul

Persoanele cardiace, dar şi cele cu afecţiuni pulmonare trebuie să evite frigul în această perioadă, a declarat pentru AGERPRES, dr. Iulia Kulcsar, medic cardiolog la Institutul de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară “C.C. Iliescu”.
“Trebuie ca bolnavii de inimă să-şi ia medicaţia, să evite statul prelungit la temperaturi scăzute, să limiteze efortul fizic, să nu dea zăpada. Ei trebuie să consume şi doi litri de lichide pe zi şi să evite sarea”, a recomandat medicul.
La rândul său, conf. dr. Emilia Crişan de la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” a precizat pentru AGERPRES că bolnavii cu afecţiuni pulmonare cronice trebuie să se adreseze imediat medicului la cel mai mic semn de stare de rău.

Mencinicopschi: În perioada sărbătorilor trebuie să mâncăm cu înţelepciune

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr.Gheorghe Mencinicopschi, recomandă evitarea exceselor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă.
“În primul rând, o atenţie mare trebuie să aibă cei care au ţinut post, să cruţe sistemul digestiv. Să mănânce în trei zile, nu în trei ore, mâncarea de sărbători. Mesele trebuie să fie distanţate. Se începe cu o salată iar înainte de a consuma alcool, care nu trebuie să depăşească 50 de mililitri bărbaţii şi 25 femeile, este necesară o gustare”, a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Mencinicopschi.