Monthly Archives: November 2012

Infecţiile urinare acutizate de frig

În sezonul rece, majoritatea afecţiunilor se acutizează, din cauza schimbărilor de temperatură, dintre acestea locul al doilea ca frecvenţă în topul infecţiilor din organism ocupându-l infecţiile urinare, cele mai afectate de această boală fiind femeile.Potrivit unei informări a Centrului Focus, statisticile indică faptul că una din cinci femei riscă să dezvolte această boală în cursul vieţii, pe când la bărbaţi se înregistrează o frecvenţă mai mică, dar o intensitate mai mare a impactului.
Infecţia urinară este o afecţiune provocată de diferiţi agenţi patogeni precum bacterii, fungi şi paraziţi. În funcţie de localizarea la nivelul aparatului urinal se poate vorbi despre: infecţie uretrală, infecţie vezicală şi infecţie a rinichilor sau pielonefrită.

Dragostea la prima vedere, explicată ştiinţific

Cortexul median prefrontal, o regiune nou descoperită a creierului, joacă un rol important în deciziile romantice pe care le luăm, legate de atracţia sau afinitatea faţă de anumite persoane, încă de la prima vedere – aşa-numita dragoste la prima vedere, conform unui material publicat de LiveScience.Diferite zone ale acestei regiuni, aflată în apropierea părţii din faţă a creierului, lansează instantaneu mesaje privind atracţia fizică dintre persoane şi ne spun dacă femeia (sau bărbatul) pe care-l vedem pentru prima oară este perechea perfectă. Totul se produce în interval de timp de ordinul milisecundelor, după ce am văzut pentru prima oară persoana respectivă “specială”, conform unui studiu realizat în Irlanda, la Trinity College.

Psiholog Bogdana Bursuc: Adulţii sunt responsabili de educaţia nutriţională a copiilor

Adulţii sunt responsabili de alimentaţia sănătoasă a copiilor, a subliniat miercuri psihologul Bogdana Bursuc cu prilejul dezbaterii ‘Echilibrul – secretul unei creşteri sănătoase a copiilor’.
Ea a subliniat că pedeapsa, constrângerea şi restricţia nu sunt modalităţi de dezvoltare a preferinţelor alimentare. Psihologul a afirmat că dezvoltarea preferinţelor sănătoase începe de la naştere şi a explicat că nu trebuie oferite nici recompense pentru a-i determina pe copii să mănânce pentru ca nu-şi vor dezvolta preferinţele pentru alimente, ci vor fi atraşi de recompensă.

Cinci motive pentru a bea cafea

Potrivit nutriţionistului englez Glen Matten, prea mulţi specialişti din domeniul sănătăţii afirmă sus şi tare că nu este bine să bei cafea fiindcă face rău sănătăţii. Într-un articol publicat în ediţia britanică a Huffington Post, el arată că, după ce mulţi s-au temut de cafea, studii realizate în ultimii ani au demonstrat că ea face mai mult bine decât rău.
Cafeaua nu este însă recomandată tuturor. Se ştie, de exemplu, că femeile însărcinate trebuie să se abţină să bea pentru că trebuie să-şi reducă consumul de cafeină. Acelaşi lucru este valabil pentru cei care suferă de anxietate sau insomnie, au hipertensiune arterială sau osteoporoză. În schimb, la restul persoanelor, cafeaua are multe virtuţi, prea puţin cunoscute.

Copiii care manifestă o opoziţie puternică şi lipsă de atenţie sunt mai expuşi consumului de tutun şi canabis

Două elemente care anunţă un risc crescut de dependenţă faţă de tutun şi canabis sunt opoziţia puternică manifestată de copii şi lipsa lor de atenţie, arată cercetători de la Universitatea din Montreal, citaţi de passionsante.be.
Ei au făcut această constatate după ce au observat, timp de 15 ani, circa 2.000 de copii (fete şi băieţi). Între şase şi 12 ani au fost evaluaţi periodic de mamele şi învăţătorii lor. O analiză a dependenţelor a intervenit când foştii copii au împlinit 21 de ani: 30% erau fumători, 13% beau prea mult alcool (fără a fi vorba de alcoolism), 9% consumau canabis şi 2%, cocaină.

Japonezii consideră că grupa sanguină influenţează personalitatea

‘Ce grupă sanguină aveţi?’ – este întrebarea pusă la spital sau la laboratorul de analize medicale, dar pe care japonezii şi-o pun zilnic. BBC arată cum grupele sanguine sunt considerate în Japonia cam ca semnele astrologice la ceilalţi, scrie huffingtonpost.fr.Fiecărei grupe îi sunt asociate mai multe tipuri de caractere. Se spune, de exemplu, despre persoanele cu grupa sanguină A că sunt sensibile, perfecţioniste şi bune colege de echipă, în timp ce cele cu grupa O ar fi mai curioase şi generoase, dar oarecum limitate. Indivizii care au grupa B se caracterizează prin individualism, egoism şi latură excentrică. În AB s-ar încadra cei mai misterioşi, cu caracter imprevizibil.

Este necesară o regândire a sistemului de urgenţă

Preşedintele Societăţii Române de Chirurgie de Urgenţă şi Traumatologie, Mircea Beuran, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că este necesară o reorganizare a spitalelor de urgenţă, dar şi un plan pe termen scurt, mediu şi lung.
“Sistemul de urgenţă va trebui modificat şi în spitalele de urgenţă după modelul prespitalicesc. Finanţarea în sistemul DRG – pe caz rezolvat – nu este corect făcută, nu acoperă zeci, sute de mii de lei care se cheltuiesc în spital cu un pacient politraumatizat. Atitudinea în urgenţă este alta decât în cazul bolnavilor cronici. Gestica de a ataca un caz în urgenţă este foarte rapidă trebuie să ai tot ce îţi trebuie la îndemână, nu să aştepţi, orice minut în cazul acestor pacienţi este vital.