Monthly Archives: January 2012

Ciocolata neagră nu este chiar atât de benefică precum se spune

A mai căzut un mit. După cum susţine o echipă de experţi în nutriţie din Israel, ciocolata neagră nu este într-atât de benefică pentru sănătate precum se crede. Persoanele care îndrăgesc ciocolata şi îşi justifică această slăbiciune prin faptul că este sănătoasă au numai pe jumătate dreptate şi ar trebui să-şi reconsidere atitudinea faţă de acest produs, mai spun experţii israelieni citaţi de portalul MigNews.
În general se consideră că ciocolata cu o concentraţie ridicată de cacao conţine o cantitate semnificativă de procianidine, cu efecte sensibile în prevenirea îmbătrânirii sistemului cardio-vascular şi îmbunătăţirea circulaţiei sanguine.

Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

În România mor zilnic şase femei din cauza cancerului de col uterin – de patru ori mai mult decât în Uniunea Europeană -, 40.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin – de trei ori mai mult decât în Europa şi în fiecare an sunt depistate 3.000 de cazuri noi – de 16 ori mai multe decât media europeană.
”Toate aceste date îngrijorătoare ar trebui să mobilizeze autorităţile şi societatea civilă pentru iniţierea unor programe integrate de prevenţie şi de educaţie”, a subliniat, miercuri, cunoscuta prezentatoare de televiziune Andreea Esca, cu prilejul marcării, în perioada 23 – 29 ianuarie, a Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col uterin.

Narcisismul poate ucide, dar numai pe bărbaţi

Vanitatea poate fi mortală la bărbaţi. Cei care se privesc prea mult în oglindă au niveluri ridicate de cortizol în sânge, chiar în situaţii destinse. Ei riscă să sufere de hipertensiune arterială, lucru care ar putea duce la o boală cardiacă. Nu este şi cazul femeilor, spune un studiu menţionat de 7sur7.be.
Potrivit autorilor studiului, motivele acestor probleme de sănătate nu sunt clare. Ei sugerează totuşi că persoanele narcisiste pun prea multă presiune pe ele. ‘Marii narcisişti consideră că sunt oameni fragili şi recurg adesea la strategii defensive: agresează oamenii când le este ameninţat sentimentul de superioritate’, spun cercetătorii.

Prima grefă de faţă realizată în Turcia

Chirurgii turci au reuşit sâmbătă să realizeze prima grefă de faţă din Turcia şi a 20-a din lume, informează agenţia Anatolia.
O echipă medicală de la Universitatea Akdeniz din Antalya (sud) a transplantat unui băiat de 19 ani, care suferise arsuri pe faţă când era bebeluş, o faţă a unui donator de 45 de ani, care s-a sinucis săptămâna trecută. Băiatul, care suferise arsuri grave la o lună, a fost supus unei operaţii de nouă ore, la capătul cărora a avut o faţă nouă.
Acest transplant de faţă are loc la 7 ani după primul, realizat pe franţuzoaica Isabelle Dinoire, în 2005.

Mai mult de un sfert dintre români au probleme cu somnul

Un studiu online efectuat recent evidenţiază că aproape jumătate dintre români se trezesc dimineaţa cu dureri de spate, gât sau lombare, iar 35% dintre aceştia nu se simt odihniţi.
De asemenea, studiul, efectuat în perioada 13 decembrie 2011 – 03 ianuarie 2012, a evidenţiat că mai mult de un sfert dintre români au probleme cu somnul.
Un factor decisiv în calitatea somnului este şi calitatea saltelei pe care se doarme. Studiul arată că 49% dintre români au ales un pat cu saltea detaşabilă, iar 28% dorm pe canapea sau pat extensibil.

Un spital din Turcia realizează un triplu tranplant de membre

Un spital din sudul Turciei realizează primul transplant triplu de membre, informează sâmbătă agenţia turcă de presă Anadolu, preluată de Associated Press.

Potrivit sursei, o echipă de medici de la Spitalul Universitar Akdeniz, din oraşul Antalya, situat pe coasta turcă a Mării Mediterane, ataşează două braţe şi un picior unui bărbat în vârstă de 34 de ani care şi-a pierdut membrele la 11 ani, când a fost electrocutat.

Un nou concurs de intrare în Rezidenţiat pe 25 martie

Ministerul Sănătăţii va organiza în data de 25 martie, numai în centrul universitar Bucureşti, un nou concurs de intrare în Rezidenţiat pentru posturile şi pe locurile rămase neocupate în sesiunea noiembrie 2011 pentru domeniul medicină, a anunţat Serviciul de presă al MS.

Tinerii medici vor concura pe 98 de locuri şi peste 300 de posturi. Lista completă cu locurile şi posturile scoase la concurs va fi afişată săptămânile următoare pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii şi pe www.rezidenţiat.info.

Mehedinţi: Aproape 5.000 doze de vaccin antigripal vor fi returnate Institutului Cantacuzino din Bucureşti

Un număr de 4.964 doze de vaccinuri antigripale distribuite în reţeaua cabinetelor medicilor de familie vor fi returnate până la sfârşitul lunii ianuarie Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino Bucureşti.Directorul Direcţiei pentru Sănătate Publică (DSP) Mehedinţi, Miruna Constantin, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că măsura respectivă a fost impusă de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile care a stabilit că dozele repartizate în luna noiembrie nu corespund din punct de vedere al imunogenităţii, adică nu conţin cantitatea recomandată de proteine.

Consumul de alcool în a doua jumătate a primului trimestru de sarcină este cel mai nociv pentru copil

Orice cantitate de alcool consumată în timpul sarcinii are ca rezultat o creştere a riscului ca fetusul să se nască cu defecte sau boli, însă acest risc este şi mai mare atunci când femeile însărcinate consumă alcool în cea de-a doua jumătate a primului trimestru al sarcinii, conform unui nou studiu, transmite LiceScience.com.

Cu fiecare pahar de alcool consumat de viitoarea mamă în această perioadă, copilul întâmpină un risc cu 25% mai ridicat să se nască cu buza diformă, cu 12% mai ridicat să aibă un cap mai mic decât normal şi respectiv un risc cu 16% mai mare să aibă o greutate sub cea normală la naştere.