Monthly Archives: May 2011

31 mai – Ziua Mondiala fara Tutun

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a susţinut în fiecare an iniţiativa mondială a Zilei Mondiale fără Tutun, se arată într-un comunicat de presă remis luni.
Marcarea acestei zile în fiecare an pe 31 mai constituie un prilej prin care populaţia este atenţionată despre pericolul declanşării mai multor forme de cancer datorate acestui viciu.
În acest an FABC România va distribui peste 20.000 de pliante informative, cu sprijinul tinerilor voluntari, cu privire la efectele fumatului asupra declanşării a mai multe forme de cancer.
Această zi este marcată la nivel naţional în toate oraşele unde FABC are membri, şi anume: Bucureşti, Constanţa, Braşov, Bistriţa, Cluj, Timişoara, Suceava, Bacău, Giurgiu.

Belgia interzice importurile de castraveti suspecti

Belgia a interzis importurile de castraveţi proveniţi de la distribuitori spanioli, ale căror produse sunt suspectate c-ar fi cauza unei contaminări în Germania, a anunţat luni Ministerul belgian al Agriculturii, citat de AFP.
”I-am cerut Agenţiei pentru securitatea lanţului alimentar /Afsca/ să interzică importurile acestor două întreprinderi”, a declarat Sabine Laruelle, pe marginea unei reuniuni la Debrecen /estul Ungariei/ a miniştrilor agriculturii din ţările membre ale Uniunii Europene.
Dna Laruelle a precizat că, potrivit verificărilor recente, nici un castravete spaniol ”n-a mai fost importat din iarnă”.
Afacerea arată şi reversul medaliei globalizării, a estimat ministrul belgian: ”O problemă cu castraveţii spanioli şi Europa este cea care tremură”.

ANSVSA continua monitorizarea operatorilor din industria alimentara, recomandand populatiei sa respecte regulile de igiena

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) continuă monitorizarea la nivel naţional pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea cu toxina Shiga produsă de Escheria Coli (STEC), acţiune dublată de verificări ale operatorilor din sistemul comercial din România şi de acţiuni de informare a populaţiei, se arată într-un comunicat al ANSVSA, remis luni Agerpres.
Directoratul General pentru Sănătate şi Consumatori din cadrul Comisiei Europene (DG SANCO) notifică faptul că sursa responsabilă pentru epidemia din Germania a fost identificată în data de 26 mai ca fiind castraveţii, origine Spania, regiunile Malaga şi Almeria.
Potrivit ANSVSA, Spania a dat asigurări că loturile incriminate au fost distribuite doar în Germania.

ArcelorMittal deruleaza lucrari de reparatii si investitii la furnale

ArcelorMittal Galaţi derulează lucrări ample de mentenanţă şi investiţii la furnale, fiind pentru prima dată în istoria combinatului când se organizează operaţiuni de reînzidire la două furnale în paralel, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul de imagine al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.
Dumitrescu a precizat că operaţiuni importante de mentenanţă se derulează la Furnalul 3 iar Furnalul 5, practic, se reconstruieşte.
‘Toate aceste lucrări se fac folosind tehnologii de ultimă oră, cu sprijinul specialiştilor din Grup şi aplicând măsuri severe de securitate şi sănătate în muncă’, a declarat directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Thierry Le Gall.

Alba: Patru raniti intr-un accident produs in localitatea Benic

Patru bărbaţi au fost răniţi într-un accident rutier produs, luni, pe DJ 107H, pe raza localităţii Benic, după ce şoferul autoturismului a pierdut controlul volanului şi a intrat cu maşina într-un gard.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, inspector principal Luminiţa Prodan, a declarat, pentru AGERPRES, că accidentul s-a produs din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum. Cei trei pasageri au rămas încarceraţi, iar şoferul a ieşit singur din maşină. La faţa locului au intervenit şi pompierii militari, care au acţionat cu o autospecială de descarcerare pentru scoaterea răniţilor din vehicul, precum şi cu o ambulanţă SMURD, pentru acordarea primului ajutor calificat şi pentru transportarea acestora la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Unirea’ Alba, plutonier Alina Bălaş.

Bogdan Ciuca: PC face apel la Guvern sa rezolve problema etnobotanicelor in procedura rapida

Partidul Conservator (PC) face apel la Guvern să rezolve problema etnobotanicelor într-o procedură rapidă, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, Bogdan Ciucă, vicepreşedinte al PC.
“Cerem Guvernului României să abordeze această temă cu seriozitate şi într-o procedură de urgenţă să găsească soluţii. Noi am oferit suficiente soluţii, sunt în proceduri parlamentare aproximativ 26 de iniţiative legislative, şapte sunt semnate numai de PC, 15 sunt numai la Camera Deputaţilor şi nu avem resurse noi, politicienii, să împingem un asemenea prioiect şi să devină aplicabil. Atunci când avem un interes politic, când avem un interes de grup, reuşim ca în şapte zile să trecem orice lege (…) dar când vorbim de etnobotanice ne facem că nu există acest fenomen. De aceea este o rugăminte dacă vreţi către Guvernul României să rezolve această problemă într-o procedură rapidă, pentru că fiecare zi care trece aduce noi victime care vor fi pe conştiinţa noastră”, a declarat Bogdan Ciucă.

Buzau: Spitalul orasenesc din Patarlagele se redeschide

Spitalul orăşenesc Pătârlagele, din judeţul Buzău, se redeschide, după ce Consiliul Local a aprobat la sfârşitul săptămânii trecute darea în folosinţă gratuită a fostei instituţii medicale unei asociaţii de profil din municipiul Buzău, a anunţat luni primarul oraşului Pătârlagele, Ion Gherghiceanu.
Potrivit sursei citate, Asociaţia de Dezvoltare Ecologică Intercomunitară Sfânta Maria din Buzău a primit clădirea în folosinţă pe o durată de 30 de ani, principala clauză contractuală fiind păstrarea destinaţiei.
“Această asociaţie s-a angajat să ofere servicii medicale în cadrul fostului spital. Noua unitate spitalicească va avea între 30 şi 40 de paturi, dar şi laboratoare complexe pentru analize medicale”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, edilul oraşului Pătârlagele.

Campanie pentru preventia bolilor cardiovasculare

Fundaţia Română a Inimii a lansat luni Campania de educaţie a populaţiei pentru prevenţia bolilor cardiovasculare în România: SOS cardio – Atenţie, risc cardiovascular!
România se află pe locul 3 în lume în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare, a subliniat cu prilejul lansării campaniei prof. dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sănătăţii. Acesta a menţionat că spre deosebire de celelalte ţări europene unde aceasta este în scădere, în România este în creştere.
Prof. dr. Vinereanu a făcut referire la o serie de programe începute dar care nu au putut fi continuate din lipsa finanţării.

Cazuri de infectie cu bacteria E.coli si in Republica Ceha

Următoarea ţară, după Germania, Franţa, Suedia, Danemarca şi Marea Britanie, care a anunţat cazuri de infecţie cu bacteria E.coli este Republica Cehă, iar până în prezent Belgia nu a fost afectată, informează luni postul de televiziune naţional belgian RTBF.
Urmele bacteriei E.coli, care provoacă sindromul hemolitic uremic (SHU), au fost detectate în loturi de castraveţi importaţi din Spania (provinciile Almeria şi Malaga). În Germania, s-au semnalat deja 300 de cazuri, dintre care 10 fatale, iar majoritatea cazurilor înregistrate în afara ţării privesc fie cetăţeni germani din ţările afectate menţionate, fie străini care au vizitat Germania.